ångbåten blidösund

Ångbåtens matsalar

På övre däck av Blidösund finns en restaurang uppdelad i tre matsalar. I Stora Matsalen längst fram i fartyget ryms flest gäster. ( Längst bak i aktern finns Damsalongen, vackert inredd i gröna kulörer. I den mellersta matsalongen, Lilla Matsalen, var tidigare en röksalong. Idag är rökning förbjuden och det finns inga särskilda salonger för damer eller herrar.


Almvik 1910-talet

Fördelat i matsalarna kan idag 60 gäster äta samtidigt, och det är organiserat med fasta sittningstider för att kunna ta emot fler gäster under en och samma kryssning.

Servering genom åren

1911-talet: Arrende

Under de första femtio åren arrenderades Blidösunds restaurationsverksamhet ut. Då fanns inte många sittplatser för gästerna eftersom en del av restaurangen var röksalong, det fanns inte några fasta sittningstider och maten var enkel utan fast meny. I restauratrisens arrende ingick att hålla besättningen med tre mål mat per dag. Kapten, styrman och maskinist åt i restaurangens matsalar, medan matroser och eldare fick äta i försalongen två trappor ned från restaurangen.

1950-talet: Enkla Förhållanden

På 1950-talet kunde en servitris jobba utan lön och förväntades leva på dricksen. Ofta arbetade en enda person med serveringen av alla gäster. Beställningarna

ropades ner till köket via ett talrör, och maten skickades upp med en handdriven mathiss. På den tiden var det överklassens resenärer som njöt av mat och dryck i dom olika matsalarna. I en salong kallad Försalongen, två trappor ned, kunde skärgårdsbor äta medhavd bit salt fläsk eller smörgås. Så småningom började också pytt-i-panna serveras där, ett utmärkt sätt att ta vara på överblivna ångbåtsbiffar som var tänkta till överklassens restauranggäster. Idag används Försalongen som en förlängning av restaurangverksamheten.

Stora Matsalen 1920-talet

Ett uppdukat bord med mat serverat på och vin i glasen, ett litet träbord för två personer och med solen som lyser in, fotot är taget inuti ångbåten Blidösund och utanför restaurangen sitter människor ute på däck och njuter av solen.

Stora Matsalen 2023

1969: En Nystart

Blidösunds trafik upphörde 1961, men återupptogs 1969 igen, då sköttes restaurationen i stort sett av amatörer som serverade enkla och billiga klassiker som biff, lax och Janssons frestelse. På 1980-talet moderniserades menyerna och det infördes en bredare gastronomisk repertoar med färska råvaror och större variation av smaksättningen. 1999 går mathissen över till eldrift, innan hade mat och disk skickats upp och ner med rep via en handdriven mathiss.

Dagens servering

Idag är restaurangen en viktig del av resenärernas upplevelse ombord. Serveringspersonalen har höga krav på snabbhet, smidighet och trevligt bemötande. Tidigare beställdes maten via ett talrör mellan byssan och pentryt, idag skickas beställningarna automatiskt via restaurangkassan och anländer med en elektrisk mathiss, en förbättring från den tidigare handdrivna hissen.

1930-talet

Aktersnurra Norrsund 1920-talet

Vill du veta mer om ångbåten Blidösunds historia?