ångbåten blidösund

Ångbåtens kök, Byssan

I hjärtat av ångbåten Blidösund hittar vi Byssan, köket där mat lagas till både restauranggäster och besättning. Byssan är litet och trångt, max tre personer kan jobba samtidigt: en för kalla rätter, en för varma rätter och en för disken. Det historiska köket har anpassats, från koleldade spisar till dagens lösningar, men traditioner som ångbåtsbiffen lever vidare.

Arrende under tidiga år, 1911

Under de första femtio åren arrenderades Blidösunds restaurationsverksamhet ut, och maten bestod av enklare rätter utan fast meny, som var beroende på vilka råvaror som var tillgängliga för dagen. Köket fick beställningar via ett talrör från serveringspersonalen.

1970-talet: Enkla menyer och hårda arbetsförhållanden

På 1970-talet var menyerna enkla med inslag som tomatsallad, halstrad gravlax, sill och potatis. Den klassiska ångbåtsbiffen kostade då omkring 35 kr. All mat och disk skickades upp och ner med rep via en handdriven mathiss, vilket var ett tungt och aningens smutsigt arbete.

Förändringar fram till 1990-talet

Fram till slutet på 1990-talet lagades maten på en koleldad spis, vilket innebar att personalen hämtade glödande kol från maskinrummets ångpannor. Temperaturen var svår att kontrollera, vilket gjorde matlagningen utmanande. Diskningen var också primitiv; ånga användes för att värma vatten som sedan hälldes i baljor där porslin och glas diskades. Varmvattenkranar och diskmaskiner var då framtida lyx, som idag finns ombord och är en förutsättning för att bedriva restaurangverksamheten.

Ångbåtsbiffen: En Klassiker från 70-talet

Tradition är viktigt, den klassiska Ångbåtsbiffen hänger kvar, och är lika aktuell nu som på 70-talet. En Ångbåtsbiff består av en helt vanlig stekt biff med stekt potatis, och stekt gul lök. Fram till slutet på 1990-talet stektes biffen direkt på den koleldade spishällen, vilket gav en sotigare och mindre fet biff än om den stekts i panna. Biffen och potatisen låg sida vid sida med löken ovanpå. Sås serverades i en liten snipa bredvid tallriken, och extra potatis fanns på ett metallfat. För att åstadkomma Skyffelbiff, så steks biffen på en kolskyffel direkt i kolfyren i maskinrummet.

Modernisering av Byssan

Numera skickas beställningarna automatiskt till Byssan via restaurangkassan, och maten anländer med en knapptryckning i en elektrisk mathiss. Förbättrade kylskåp möjliggör ett bredare utbud av rätter. Menyerna har utvecklats med både tradition och moderna krav i åtanke, såsom ångbåtsbiffen som fortfarande serveras men med fokus på god kvalitét. Råvaror och producenter som är hållbara, lokala eller kravcertifierade. Den som skapar menyn måste noga överväga rätterna som behöver vara väl förtrogen med förhållandena och förutsättningarna i det speciella köket ombord.

Vill du veta mer om ångbåten Blidösunds historia?